20 Trik untuk Makan Sihat Semasa Makan

Pergi ke restoran tidak boleh menjadi alasan anda untuk makan makanan yang tidak sihat. Ikut petua ini dan bukan sahaja anda menikmati makanan anda lebih banyak, anda akan berasa puas dan gembira apabila anda selesai.

Terdapat hampir 200,000 restoran “sampingan meja” di Amerika Syarikat hari ini, sejumlah yang terus berkembang. Tetapi seperti cawangan makanan cepat saji, pertubuhan makan ini boleh menandakan bom masa apabila ia berkaitan dengan kesihatan pemakanan. Kaji selidik kerajaan mendapati bahawa makanan yang biasanya anda makan ketika anda tidak berada di rumah adalah nutrisi lebih buruk dalam segala hal daripada makanan yang anda makan di rumah.

Hampir semua rantai telah menambah pilihan yang lebih sihat ke menu mereka-jika anda tahu bagaimana mencarinya. Anda juga boleh bergantung kepada tip-tip ini untuk membantu memakan makanan yang sihat.

1. Mintalah jalan anda. Makan tidak ada masa untuk menjadi pengguna yang baik, kata Michael F. Jacobson, Ph.D., pengarah eksekutif Pusat Sains dalam Kepentingan Awam (CSPI) dan penulis buku Restaurant Confidential . “Anda perlu menjadi pengguna tegas dengan meminta perubahan pada menu,” katanya. Sebagai contoh, jika sesuatu item digoreng, mintalah ia panggang. Jika ia datang dengan kentang goreng, minta sebilangan sayuran sebaliknya. Mintalah sebahagian kecil daging dan sebahagian besar salad; untuk salad bukan coleslaw; kentang panggang bukan goreng. “Hendaklah anda makan makanan yang disediakan dengan cara yang anda mahukan,” kata Dr Jacobson. “Sangat kerap, restoran akan bekerjasama.” Ini adalah makanan restoran terbaik untuk penurunan berat badan.

2. Mintalah untuk “tiga kali ganda sayur-sayuran, sila.” Sering kali sayur-sayuran di sebuah restoran benar-benar seperti hiasan-lobak merah dan cecair skuasy. Apabila membuat pesanan, minta tiga atau empat kali hidangan biasa sayur-sayuran, dan menawarkan untuk membayar tambahan. “Saya tidak pernah dipertanggungjawabkan,” kata pakar diet, Jeff Novick, RD , naib presiden promosi kesihatan di TruthNorth Health Center dan bekas pengarah pemakanan di Pritikin Longevity Center & Spa di Aventura, Florida. “Dan saya tidak pernah kecewa. Saya mendapat penuh. “

3. Tanya bagaimana makanan disediakan; jangan pergi dengan menu.  Dapatkan idea bahan-bahan dalam hidangan anda, seperti garam, mentega, dan minyak, dan berapa banyak yang digunakan.

4. Perintah dari pengasas “sihat atau ringan” pada menu. Kebanyakan rantai diperlukan untuk menyenaraikan kalori dan kandungan nutrisi makanan mereka. Sebagai contoh, Applebee menawarkan pilihan Pemerhati Berat yang diluluskan , First Watch mempunyai Menu Side Sihat.

5. Berhati-hati dengan pilihan rendah karbohidrat. Rantai restoran telah melonjak pada kereta kereta rendah rendah, menawarkan pelbagai pilihan kereta rendah pada menu mereka. Tetapi rendah karbohidrat tidak bermakna rendah kal.

6. Mintalah kotak setengah hidangan anda sebelum ia sampai ke meja. Atau berpecah hidangan dengan pasangan makan anda. Kajian CSPI mendapati bahawa restoran sering berkhidmat dua hingga tiga kali lebih banyak daripada senarai label makanan sebagai hidangan.

7. Cuba buat pembuka selera ganda. Sekiranya terdapat pilihan makanan pembuka makanan laut dan sayur-sayuran, pertimbangkan untuk melangkau hidangan hidangan dan mempunyai dua makanan pembuka untuk hidangan anda. Sering kali, itu lebih daripada makanan yang cukup untuk mengisi anda.

8. Perintahkan salad sebelum memesan apa-apa lagi pada menu. Para saintis di Pennsylvania State University mendapati bahawa sukarelawan yang memakan salad sayuran besar sebelum hidangan utama makan lebih sedikit kalori berbanding mereka yang tidak mempunyai salad pertama, kata Novick. Bahan- bahan salad yang sihat ini boleh membantu memasak makanan anda.

9. Tetapi ingat: Salad tidak boleh diisi dengan lemak tidak sihat. Ini adalah kursus sayur-sayur-lazat tetapi sihat. Ini bermakna mengelakkan apa-apa dalam sos krim (coleslaw, pasta salad, dan salad kentang), dan melangkau bit bacon dan mi goreng. Sebaliknya, muatkan pada sayur-sayuran mentah, merawat diri anda dengan beberapa sayur-sayuran yang diasinkan dengan baik (hati artichoke, lada merah, atau cendawan), dan untuk perubahan, masukkan beberapa buah atau kacang. Sesungguhnya, buah-buahan seperti mangga, kiwi, cantaloupe, dan pir sering merupakan bahan rahsia dalam salad empat bintang.

10. Menonton add-ons untuk salad sayur-sayuran. Malah salad yang kebanyakannya sayuran mentah adalah masalah jika mereka sarat dengan keju, daging, dan bijirin halus seperti crouton. Salad antipasto Itali juga merupakan cabaran kesihatan, dengan semua salami mereka, ham pedas, dan keju. Dapatkan salad, tetapi hanya meminta sayur-sayuran.

11. Adakah garpu dip. Tidak suka apabila salad anda tenggelam dalam lautan minyak? Dapatkan pakaian anda di sebelah, dalam mangkuk kecil. Berikan garpu kosong ke dalam pakaian, kemudian tuangkan garpu salad. Anda akan terkejut melihat bagaimana citarasa ini betul dan berapa sedikit pakaian yang akan anda gunakan.

12. Semak menu sebelum anda meninggalkan rumah. Kebanyakan rangkaian menyiarkan menu mereka di laman web mereka. Sebagai contoh, menu Fit & Trim Ruby Selasa  menyediakan maklumat pemakanan dan menyoroti pilihan yang lebih sihat. Anda boleh membuat keputusan sebelum anda pernah memukul tuan rumah berdiri apa yang akan anda pesan. Sebaliknya, jika anda tidak melihat apa-apa yang sihat, pilih restoran lain. Pilihan 25 kalori rendah di restoran ini boleh membantu anda membuat keputusan untuk makan malam.

13. Baca di antara garisan. Mana-mana penerangan menu yang menggunakan perkataan berkrim, dilapisi tepung, garing, dihiris, atau disumbat mungkin dimuatkan dengan lemak tepu. Lain “berhati-hati” kata-kata termasuk: mentega, tumis, pan-goreng, au gratin, Thermidor, Newburg, Parmesan, sos keju, bergigi, dan au lait, à la mode, atau au fromage (susu, ais krim, atau keju ).

14. Mintalah pelayan untuk melangkau keranjang roti. Jika anda mesti mempunyai sesuatu untuk mengunyah semasa anda menunggu pesanan anda, minta sebotol sayuran mentah. Anda tidak boleh pernah makan perkara-perkara ini di restoran.

15. Langkau minuman mewah. Jika anda mesti memesan minuman beralkohol, lupakan margaritas, piadai coladas, dan minuman campuran eksotik yang lain. Mereka sering termasuk pengadun manis. Pilih sebaliknya untuk segelas wain, bir ringan, vodka dan tonik atau martini ringkas (tanpa minuman keras coklat, schnapps epal hijau masam, atau triple sec).

16. Teratas kentang panggang dengan sayuran dari bar salad. Atau tanya apakah mereka mempunyai salsa-puncak kentang utama, baik dari segi rasa dan kesihatan. Cuma mudah di atas mentega dan krim masam.

17. Perintah ikan. Hanya pastikan ia tidak digoreng. Apabila CSPI menilai makanan yang disajikan di rantai makanan laut dan restoran bebas, para penyelidik mendapati pilihan rendah lemak dan rendah sodium berlimpah. Lebih-lebih lagi, anda boleh memesan makanan laut dengan cara yang berbeza – dikukus, dibakar, dibakar, disemai, dihirup, atau dibakar.

18. Minum air sepanjang makanan. Ia akan melambatkan anda, membantu anda menikmati lebih banyak makanan, dan biarkan mesej itu sampai kepada otak anda bahawa anda penuh-sebelum plat anda kosong.

19. Sentiasa berdandan untuk keluar. Walaupun ia hanya sebuah restoran keluarga biasa. Sekiranya anda melihat makan sebagai acara atau merawat, bukannya cara untuk mendapatkan makan malam setiap hari, anda tidak akan makan sekerap. Dan itu baik dari segi kesihatan dan sudut pandang kos.

20. Langkau pencuci mulut. Anda boleh mempunyai beberapa sorbet atau sekeping kecil coklat di rumah. Itu adalah kesihatan yang lebih baik daripada Triple Chocolate Meltdown (1070 kalori) atau gunung es krim yang dipungguhi oleh gunung kedua krim disebat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons